Polttarit suunnitteilla?

polttari-ideat.fi - ajatuksia toteutukseen

Polttareiden kesto?

Yleisesti ottaen polttareiden kesto on:

  1. yksi päivä
  2. yön yli kestävät
  3. koko viikonlopun kestävät
  4. pitkäkestoiset eli lähdetään reissuun varta vasten

Kesto vaikuttaa oleellisesti polttareiden hintaan

1) Yhden päivän polttarit saattavat alkaa aamusta ja päättyvät kotiin päivän päätteeksi. Päivän päätteeksi polttarivieraat lähtevät omin neuvoin ja omilla kyydeillään kotiin. Tässä säästää mm. kuljetuskustannuksissa. Tämä toimii etenkin jos kaikki osallistujat ovat samalta paikkakunnalta. Suurilla paikkakunnilla pääsee liikkumaan pitkällekin erilaisilla seutulipuilla yms. vaihtoehdoilla. Polttareitahan voi suunnitella senkin mukaan, mitä Matkahuollon nettitarjouksia tai VR:n tarjouksia sattuu olemaan juuri silloin. Voiko päivän määränpää olla rennosti/ melkein suunnitellusti "jotakin"? Vai onko polttariporukka sellaista, että suunnitelma pitää olla olemassa? Näin joku voi saapua vaikka myöhemminkin paikalle.

2) Yön yli kestävät polttarit voivat alkaa perjantaina ja päättyä lauantaina tai alkaa lauantaina ja päättyä sunnuntaina tai miksei viikollakin? Se saattaisi yllättää päivänsankarin, jos olisi helppo järjestää. Majoituskulut ovat yksi suurin kulu polttareissa. Jos majoitutaan mökissä, niin majoituspalvelun puolelta voi olla rajoituksia henkilömäärän suhteen. Tarvitaanko yksi vai kaksi mökkiä/ yöpaikkaa? Ja aina kannattaa kilpailuttaa eli hiukan kysellä hintoja etukäteen ennen kuin varaa. Majoituskuluja voi jakaa niinkin, että yöpyminen tapahtuu jonkun luona (ei kuitenkaan ehkä morsiamen tai sulhasen kotona...).
Jos kyseessä on selkeästi kaupunkipolttarit eikä yövytä kenenkään luona, niin kannattaa kysyä tarjoukset muutamasta hotellista/ motellista yöpyvien määrän mukaan.
Jos yön yli kestävissä polttareissa on jotain ohjelmaa, joka tapahtuu muualla kuin yöpaikan välittömässä läheisyydessä, niin siirtyminen voi maksaa. Haluaako joku/ jotkut olla sen aikaa selvinpäin, että kuljetus saadaan hoidettua edullisemmin? Otetaanko taksi, voiko hintoja sopia? Onko helpointa ja tuleeko edullisemmaksi ottaa pikkubussi ja siihen oma kuski? Kaikki riippuu osallistujamäärästä ja osallistujista.

3) Koko viikonlopun kestävät polttarit alkavat perjantaina ja päättyvät sunnuntaina. Yksi yleinen tapa on ottaa mökki vuokralle viikonlopuksi. Päivänsankari haetaan mökille suoraan tai etappien kautta. Jos päivänsankari viedään suoraan mökille, niin osa polttarivieraista voi odottaa mökillä. Näin polttaripoppoon lopullinen suuruus pysyy päivänsankarille salaisuutena hiukan pidempään.

Jos polttaripoppoo on pieni, niin saattaa Norwegian lentoyhtiöltä löytyä lentoja esimerkiksi Kittilään vain reilulla kolmellakympillä! Tällaisia tarjouksia on satunnaisesti ja ne saattavat olla sunnuntai- maanantai lentoja (meno-paluu siis reilu 60€) Mitä päivänsankari osaa ja ei osaa odottaa... "Nää polttarit loppuu sunnuntaina." Ja sitten mennäänkin lentokentälle...

4) Olen kuullut myös polttareista, joissa lähdetään heti pidemmälle reissuun eli ihan usean päivän, viikon tai parin viikon matkalle. Tähän saattaa vaikuttaa yhteiset harrastukset, kuten sukeltaminen, ja osallistujien yhtenevät lomat sekä hyvä talous. Ei ole ihan pikkunakki kustantaa päivänsankaria usean päivän ajan.

Polttareiden suunnittelua helpottaa jos heti alussa on tiedossa osallistujien resurssit osallistua. On hyvä pohtia: pitääkö kaikkien maksaa sama summa? Vai onko tärkeämpää se, että kaikki pääsevät mukaan ilahduttamaan päivänsankaria läsnäolollaan? Se, joka tienaa enemmän, niin voiko se maksaa enemmän?

Teemoista suhteessa polttareiden kestoon:

Teema saattaa vaikuttaa polttareiden pituuteen. Jos osallistujakunta on tuttua toisilleen, niin on helppo valita jo yhteisiä olemassa olevia teemoja kuten: laskettelu, golf, sukellus, laskuvarjohyppy, autoharrastukset, ratsastus, melominen, vaellus, kalastus jne... Selkeä teema helpottaa paikan valintaa ja polttaripäivän rakentamista siihen ympärille. Teemaa voidaan toteuttaa ja valita myös päivänsankarin kautta. Jos päivänsankarille on jokin hänelle tärkeä harrastus, niin tällaisen mukaan ottamisella saadaan päivänsankarille oleellinen lisäarvo päivään "Hiton hieno homma, tämä on upeeta"... Ne lienevät ne palkitsevat kommentit?

Jos yhteistä teemaa ei ole tai sitä ei käytetä ja ihmiset eivät tunne toisiaan, niin on hyvä huomioida heti päivän aloitukseen mukaan jokin pidempikestoinen joukkuelaji ryhmälle? Tällaisen harrasteen aikana päästään tutustumaan toisiin. Hauskoja joukkuelajeja ovat paintball, rantalentopallo, jalkapallo, pesäpallo, hankipallo, suojalkapallo jne. erilaiset joukkuepelit. Nythän on hyvä tehdä myös se, mikä ei muuten tulisi mieleenkään? Studioon äänittämään, maalauskurssille, kahvakuulatunnille, joogaan, häävalssitunnille...

On ihan hyvä tutustua polttarikansaan etukäteenkin. Jos edes muutama tai parikin tyyppiä osallistuu ideointiin ja suunnitteluun, niin bestman tai kaaso eivät ole yksin asian kanssa.

Bestman/ kaaso: älä tee päivästä taakkaa itsellesi. Ajattele se niin, että tämä on nyt se mahdollisuus toteuttaa jotain, mitä muuten ei tulisi tehtyä! Toteutusta varten tarvitaan toimiva rahoitus. Rahoitus tarkoittaa tarpeeksi suurta osallistujamäärää suhteessa polttareiden sisältöön. Sinä olet avainasemassa. Sinä johdat ja vedät poppoota. Vaikka yhdessä miettisittekin vaihtoehtoja, niin sinulla on viimeinen valta päättää. Se helpottaa suunnitteluasi. Koska mukana on useampi ihminen, niin on hyvä perustella valintoja ja päätöksiä. Näin vältytään mahdolliselta "skismalta", jota voi syntyä vahingossakin sillä kaikki osallistujat eivät tunne toisiaan. Viestintään kannattaa kiinnittää huomiota. Yleensä osallistujat havahtuvat osallistumaan ja kyselemään vasta viimeisinä päivinä ennen polttareita. Viestinnän näkyvyydessä kaikille auttaa esimerkiksi salainen facebook ryhmä. Suljettu ryhmä ei riitä sillä kuka vain näkee sisällöt sivulle osuessaan.

Testatkaa iso kaupunkimme

Suomen suurin pelialue